Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velbloud

29. 12. 2011

v1.jpgVelbloud jednohrbý je přežvýkavec  obývající severní Afriku a Střední Východ.Několik tisícovek jich žije i v Austrálii, ale tam byli vysazeni ke konci 19.stol. člověkem.Další druh, velbloud dvouhrbý, žije ve Střední Asii.Oba druhy jsou si podobné, ale k jejich rozlišení stačí spočítat hrby!V hrbech mají velbloudi zásoby tuku, které jim umožňují přežít řadu  dní bez potravy a vody.                                                   

 

Jaká jsou další přizpůsobení v poušti?Široké prsty se neboří do písku a vzdorují jeho žáru.Silné zuby  spořádají i trnité pouštní rostliny. Velké nozdry zavětří každou vodu, ale velbloud je může při pouštní bouři zcela uzavřít.Velbloud jednohrbý je znám pouze ve zdomácnělé formě.Používá se k jízdě i k přenášení nákladů (vážící někdy až 450kg). 

v2.jpgv3.jpg

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA