Jdi na obsah Jdi na menu
 


Chřestýši

29. 12. 2011

ch1.jpgChřestýši  jsou američtí bratranci našich zmijí.Mohou dosahovat délky až 1,5 metrů.Chřestýši pravidelně svlékají starou rohovitou pokožku, která překrývá tisíce malých šupin.Chřestítko na jejich konci ocasu  je složeno z prstenců zbylých částí jejichnesvlečené pokožky.Po vylíhnutí mají malí chřestýši jen 2 takové prstence, další se jeden po druhém připojují po každém svlékání a vytvářejí tak fungující chřestítko.Kdykoli se chřestýš cítí být ohrožen, zvedne konec ocasu a rozechvěje jej, čímž vydá své typické zachřestění.Tento zvuk se nese dosti daleko  a zvířata mají možnost se podrážděnému jedovatému hadovi včas vyhnout.Zaslechnete-li zachřestění, nachází se 20 až 30 metrů před vámi.                                                                         

Chřestýši jsou noční tvorové.Přes den se ukrývají ve stínu a svůj úkryt opouštějí až po setmění.Nevadí jim, že vůbec neslyší, svou kořist (hlodavce, ptáky, obojživelníky) dovedou vystopovat podle pachu nebo tepla, které jejich tělo vydává.Jejich jed je velmi účinný a zabíjí rychle.Může být smrtelný i pro člověka.

ch2.jpgchrestys-rohaty4.jpgchrestys-z.10.jpg

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA