Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pštros

17. 12. 2011

pstros.jpgPštros dvouprstý je největším a nejtěžším ptákem světa.Měří na výšku téměř 3 metry a váží 150 kg.Nedovede létat, zato díky svým silným nohám běhá tak rychle, že se vyrovná cválajícímu závodnímu koni.Na zádech dokonce uveze člověka! 

Pštrosi žijí v nevelkých skupinách sestávajících z 1 samce a ze 3 nebo 4 samic.Každá z nich snese do společného hnízda 7 až 8,,obřích"  vajec:každé váží 1,5 kg, což odpovídá 25 slepičím vajíčkům.Samec s dominantní samicí se přes 40 dní střídají o sezení na všech vejcích.Pštrosátka se po vylíhnutí, drží všechna pohromadě pod dozorem otce.Pštrosi se živí kořínky,listy,hmyzem,ještěrkami a malými hlodavci.Potravu hledají všude kolem sebe.V současnosti jsou pštrosi stále častěji chováni na farmách.Jejich maso je totiž vysoce ceněné a stává se běžnou součástí jídelníčku v mnoha zemích.pstros1.jpg

pstros2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pštrosí vejce

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA