Jdi na obsah Jdi na menu
 


Marabu

30. 12. 2011

marabu1.jpg   Poněkud komicky vyhlížející marabu náleží mezi brodivé ptáky.Mezi jeho nejbližší příbuzné patří Čápi.Na výšku měří asi 1,5 m a rozpětí jeho křídel dosahuje bezmála 3 metrů.Pozoruhodný je vak,který nosí na krku.V něm ukládá přebytky potravy,které se mu nevešly do žaludku.Vlastně si nosí takový chlebník!

Nejčastěji marabu Afrického zastihneme ve stínu pod stromy nebo na březích jezer a řek.Dovede znamenitě rybařit a ryby představují významnou součást jeho jídelníčku.Uloví i mládata krokodýlu či ptáků.Marabu plní též důležitou funkci mrchožrouta.Nikdy se nedá pobízet,aby spolu se supy odstraňoval zbytky kořisti Lvů nebo Hyen.Najdeme jej i ve vesnicích,kde požírá nejrůznější odpadky a udržuje tak cesty v čistotě. 

 

 

marabu3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

marabu4.jpg

 

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA