Jdi na obsah Jdi na menu
 


Levhart

28. 12. 2011

levhart.jpgLevhart je vynikajicím akrobatem.Tato statná samotářská kočkovitá šelma tráví mnoho času ve větvích stromů.Odsud přehlíží své teritorium,které může zaujímat rozlohu i přes 100km čtverečních.Jakmile se zešeří,opouští Levhart svůj úkryt a vydavá se na lov.Jeho nejoblíbenější kořisti jsou Gazely a Paviáni.Nemá mnoho nepřátel.Napadnout se ho odváží  jen Lvi,Hyeny,nejsilnější samci Pavianů...

a člověk ,který jej loví kvůli kožešině.Část Levhartů je zbarvena černě,nebo téměř bílé,ale to nejsou žádné samostatné druhy.Zato Levhart sněžný neboli Irbis je zcela jiný druh,žijící u Himalájí.

Samice připravená  k rozmnožování rozstřikuje zvláštně páchnoucí moč,která samce neodolatelně vábí.Často se několik z nich utká v souboji,dokud nezbude jediný vítěz,který se se samicí spáří.0 4 měsíce později Levhartice porodí 1 až 6 mládát.Ta svou matku opouští až po 2 letech ,kdy již dovedou žít samostaně.

levhart-2.jpgLevhart 

 

 

 

 

 

 

 

levhart1.jpgLevhart černý

 

 

 

 

 

 

 

 

levhart3.jpgLevhart sněžný neboli Irbis

 
 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA